Skip to content

Az iskola és környéke

Az iskola épülete

A Waldorf-intézményeket mindenhol a világon alulról jövő, általában szülői kezdeményezés és közös munka hívja életre.

2006 őszén egy lelkes szülőkből álló csoport iskolaalapításba fogott. Elhatározták egy felmenő rendszerben kiépülő, idővel kerttel, gazdasággal együttműködő, hosszútávon 13 évfolyamossá bővülő Waldorf-iskola létrehozását. A Zsámbéki-medencében élő családok Tökön találták meg az iskola leendő épületét. 2008. szeptemberben indult az első osztály, s a fenntartó (Gyermekliget Alapítvány) 2009-ben Szárligetről Tökre költöztette az általa fenntartott Waldorf-óvodát.

Az iskola elindulása előtt az alapítók az alábbi célt fogalmazták meg:

„Olyan Waldorf-iskolát szeretnénk, amely biztos alapokon áll, bizalommal teli, a világban tudatosan van jelen, az újra nyitott, befogadni képes. Ahol a közösség harmonikus és összetartó, ahova mindenki örömmel megy és van ott, és amely belső átélésen alapuló, élménygazdag, hasznos tudást ad.”

Az iskola 2008 őszén nyitotta meg felmenő rendszerben kapuit. Tökön 8 osztály működik. 9. osztálytól a kamaraerdei Csillagösvény Waldorf Iskolával közösen létrehozott Szabad Waldorf Gimnázium várja diákjainkat.

Az épület, ami eredetileg Kútvölgye gimnázium volt, a falu szívében található, Volán busszal is jól  megközelíthető, és parkolóval is rendelkezik.

Itt működik a 21 ezer kötetes Petőfi Emlékkönyvtár is.

Az épületet egy sikeres pályázat segítségével felújítottuk, és mostanra belaktuk minden négyzetcentiméterét.