A Gyermekliget Alapítvány honlapja

Az alapítvány célja a gyermekek egészséges értelmi, érzelmi, erkölcsi, fizikai fejlődésének, valamint a családok egészséges fejlődésének, nevelésének elősegítése, a Waldorf-pedagógia alkalmazásának támogatása.

Az Alapítvány a fent megjelölt célját a székhelyén működtetett Waldorf-óvoda létesítése, valamint az óvoda (OM azonosító száma:200784) és a 2073 Tök Kútvölgy 14 sz. alatti székhelyű (OM azonosító száma:201208) általános iskola fenntartása, üzemeltetése, működtetése, működésük folyamatos segítése útján is biztosítja.

A Gyermekliget Alapítvány szerepe:

A Waldorf-intézmények szerte a világon alulról szerveződő, szülői kezdeményezésre megalakuló intézmények. Az alapító családok megismerkednek a Waldorf- pedagógia szellemi alapja, az antropozófia alapvetéseivel, s a közös szervezés folyamatában lehetőségük van ennek belső megélésére. Az ismeret-terjesztő előadások, s legfőképp az ehhez kapcsolódó sok- sok szülői beszélgetés mind hozzájárul ahhoz, hogy megosszák egymás között gondolataikat, véleményt, értékrendet cseréljenek egymással.

Ebből a közös akaratból és fejlődési vágyból születik egy óvoda és/vagy egy iskola.

A Gyermekliget Alapítvány is így indult útjára, kezdetben csak óvodát, később iskolát is álmodtunk. Aztán teltek, múltak az évek. Új családok jöttek, s régiek mentek. Aki Waldorf- iskolát választ, jórészt min. 8 éves döntést hoz, s ha több gyermeke is van, akkor szinte biztos, hogy hosszútávra kötelezi el magát az intézmény mellett. Az óvodában valamivel nagyobb a fluktuáció, s a ballagó gyermekek családja nem minden esetben választja a Waldorf-iskolát. Mostanra a Zsámbéki- medence Waldorf- közössége közel 100 családot fog össze a közös pedagógiai választás mentén.

Az Alapítvány kuratóriuma azonban fontosnak érzi azt, a pedagógiai választáson túlmutató célt, melyet az alapítása pillanatában megfogalmazott és az elmúlt 7 évben megirányzott. Az óvoda és az iskola ennek a célnak csupán eszközei, ha úgy tetszik, igen hasznos és áldásos következményei. A lényeg, a célunk sava- borsa valójában az önszervező közösség maga. Ezen kívül az újonnan érkező családoknak megfelelő lehetőséget és egyben felületet kell biztosítani ahhoz, hogy megismerkedjenek a Waldorf-pedagógia alapjaival, a Zsámbék-medencei Waldorf-közösségel s a megfelelő tájékozódás mellett dönthessenek választásukról.

Az Alapítvány feladatai :

  • – az óvoda és iskola családjait egy közösségnek tekinti, ápolja annak szellemi lényét
  • – segít a közösségnek az állandó keresésben és megújulásban, a szellemi irányultság meghatározásában
  • – támogatja a fentiekhez szükséges fizikai feltételek megteremtését (pl. pályázatok, előadások, találkozók szervezése)
  • – összefogja s összehangolja a két intézmény működését (fenntartói – jogi, morális kérdésekben)
  • – hosszútávot tervez és jövőképet idealizál a közösségnek

Az 1%-os felajánlásokhoz a Gyermekliget Alapítvány adószáma: 18615568-1-11