[an error occurred while processing the directive]

December 9-10 Adventi kert

Az advent a karácsonyra való lelki felkészülés, a Krisztusra várakozás ünnepe. Egyfajta várakozás, melyben esélyt adhatunk a magunknak a Vele való találkozásra. Ehhez megállásra, elcsendesedésre van szükség. Ennek a befelé vezető útnak két szimbolikus megjelenítésével találkozunk az iskolában. Az egyik az adventi koszorú, a másik az adventi kert (más néven adventi spirál). Az adventi koszorú első gyertyáját a szombati adventi készülődésen gyújtjuk meg szülők gyerekek közösen, majd hétről hétre egyre több gyertyát gyújtunk.

5b07ba0b43fb1e9234855ffb41e39aa4A spiráljárás, melynek szokását a waldorf körökben ápolják, egy csodálatos mélységű ráhangolódás az ünnepre. Egy teremben a padlón fenyőágakból formált óriási spirál fogadja a tanulókat, melyen aranyszínű kartonból készült csillagok vannak elhelyezve. A spirál közepén egy nagyobb gyertya ég. Mellette egy szál virág. Amikor a gyerekek belépnek, csak ez a gyertya világít. A gyerekek leülnek és meghallgatják osztálytanítójuk adventi történetét. Ezután mindenki egy almába dugott gyertyát kap, és egyenként végigjárja az utat a középig, s az ott égő gyertyán meggyújtja a saját kis gyertyáját. Ezt visszafelé jövet elhelyezi a spirálon valamelyik csillagra. Közben a szülők, és a gyerekek karácsonyi dalokat énekelnek.

A befelé tartó úton egyedül kell megtalálni utunkat a fényhez, míg kifelé ezt a fényt a többiekéhez tesszük, hogy része legyen a közös fénynek.

[an error occurred while processing the directive]